Jak se zbavit štěnic: profesionální metody a domácí prostředky pro likvidaci štěnic

Jak se zbavit štěnic? Nejúčinnější je profesionální postřik na štěnice, tedy odborná dezinsekce štěnic. ⭐ Zaručujeme bezpečnou likvidaci štěnic se zárukou.

Štěnice jsou druhem škůdců, kteří se živí krví teplokrevných živočichů, tedy i nás lidí. Právě na člověku štěnice domácí ráda parazituje, protože o ní často ani dlouho nevíme. Štěnice domácí (Cimex lectularius) se někdy nazývá také jako štěnice postelní. Přestože pro nás nejsou nijak zvlášť nebezpečné, dokáží pěkně potrápit a jediným řešením je často pouze profesionální hubení štěnic (dezinsekce štěnic).

Profesionální likvidace štěnic

Studie ukazují, že jediným efektivním řešením hubení štěnic je jejich odborná dezinsekce. Pokud máte podezření na štěnice, nepodnikejte žádné kroky, pokusem vyhubit je svépomocí, byste je mohli ještě více rozehnat po bytě. Zavolejte odborníky, kteří vám pomohou. Vše začíná průzkumem, nalezením štěnic a jejich úkrytem, podle toho se pak volí způsob hubení štěnic – nejčastěji pomocí profesionálního postřiku na štěnice (chemická dezinsekce).

Termická dezinsekce

Metoda termické dezinsekce neboli hubení štěnic teplem (párou) se příliš nepoužívá, protože je špatně proveditelná. Spočívá v zahřívání prostoru na teplotu 56 až 60 °C, a to po dobu alespoň 60 minut. Taková teplota zabije dospělé štěnice a zároveň odolnější vajíčka štěnic. Jedná se o účinnou metodu hubení štěnic, ale je vhodná například na menší předměty, malé kousky nábytku napadeného štěnicemi a podobě. 

Chemická dezinsekce

Jednoznačně nejčastěji používaná metoda, jak zničit štěnice. Profesionální postřik na štěnice kombinuje účinné pesticidy a insekticidy určené k likvidaci štěnic. Jedná se o vysoce účinnou metodu hubení štěnic, která zabíjí dospělé štěnice, vajíčka a všechny další vývojová stádia štěnic. Postřik proti štěnicím, pokud je aplikován odborníkem, je zároveň bezpečný pro domácí zvířata, stejně jako pro lidi – nehrozí tak žádné zdravotní komplikace.

Biologická dezinsekce

Zcela přírodní a ekologická metoda, jak zlikvidovat štěnice. Využívá přirozených predátorů štěnic, jako jsou některé druhy brouků. Teoreticky je tato metoda účinná, ale v praxi se nevyužívá, protože je méně předvídatelná a může nakonec způsobit zamoření jinými škůdci.

Účinnost a cena profesionálního hubení štěnic

Dezinsekce štěnic, která je provedena odborníky, je skutečně účinná a štěnice vyhubí. Například my provádíme hubení štěnic se zárukou – můžete si tak být jisti, že vás štěnic zbavíme. Potvrzují to zároveň naši zákazníci ve svých referencích. Účinná deratizace štěnic do 24 hodin. Cena za likvidaci štěnic je individuální a řekneme vám ji předem – tato cena bude konečná. 

Domácí prostředky likvidace štěnic

Různé domácí prostředky na hubení štěnic babské rady existují od doby, kdy se lidstvo začalo štěnicím bránit. Žádné z nich se však nedají porovnat s profesionálním hubením štěnic. Odborná dezinsekce štěnic je v případě výskytu štěnic jediným možným řešením, jak vyhubit štěnice z bytu. Jaké jsou nejčastější domácí prostředky likvidace štěnic, a proč se jim raději vyhnout?

  • Spreje na hubení štěnic – různé přípravky na hubení štěnic můžete koupit například v drogerii. Zpravidla jsou ale neúčinné. Možná se vám podaří nějaké štěnice skutečně zabít, ale ve výsledku je rozeženete ještě dál do prostoru po bytě, případně i do dalších bytů. 
  • Pastičky na štěnice – často se můžete setkat také s pastmi na štěnice. Koupit je opět můžete například v drogerii. Rozhodně nefungují tak, že byste štěnici díky nim vyhubili. Pasti na štěnice vám mohou pomoct štěnice odhalit a potvrdit tak jejich výskyt. 
  • Kyselina boritá – na pomezí babských rad a domácího přípravku na hubení štěnic je kyselina boritá. Má pesticidní účinky a používá se proti některým druhům hmyzu, například i proti štěnicím. Většinou opět vyhubíte pár jedinců, ale rozeženete štěnice – jakékoli další hubení štěnic pak bude o to náročnější. 
  • Horká voda – vychází z termické metody dezinsekce štěnic, ovšem v domácím provedení není příliš účinná a je prakticky neproveditelná. Štěnice totiž musíte vystavit teplu alespoň 56 až 60 °C po dobu alespoň jedné hodiny – případně je polít vařící vodou. 
  • Roztok mýdla a vody – jedná se o nejčastější babskou radu na štěnice, která ale prakticky nefunguje a nemusíte ji ani zkoušet.

Nikdy se nesnažte vyhubit štěnice svépomocí

Velmi často se setkáváme s tím, že lidé se snaží hubit štěnice svépomocí. Různé „zaručené“ rady, jak se zbavit štěnic v bytě, jsou často neúčinné a nadělají více škody než užitku. Jediné skutečně účinné řešení je profesionální postřik na štěnice, který hubí štěnice a jejich vývojová stádia včetně odolných vajíček. Vsaďte rovnou na dezinsekci štěnic se zárukou a volejte přímo odborníky.