Vývojová stádia štěnice: od vajíčka přes larvu až po dospělce

Podívejte se, jak vypadá vývoj štěnice od vajíčka přes larvu štěnice až po dospělou štěnici. ⭐ Štěnice jsou problém, který vyžaduje rychlé řešení – vyhubení.

Setkat se nemusíte nutně jen s živou štěnicí. Často mohou štěnice prozradit také jiná vývojová stádia, především můžete narazit na larvy štěnic. Štěnice se rozmnožují opravdu rychle, to je velký problém – dokáže naklást 1 až 2 vajíčka denně. Jakmile tak štěnice dosáhnou dospělosti, množí se rychle. Za celý život naklade jedna štěnice 150 až 400 vajíček. Vývoj štěnic naštěstí není tak rychlý, přesto ale dokážou velmi rychle založit kolonii.

Máte podezření na štěnice? Už na nic nečekejte a kontaktujte nás. Vše řešíme rychle a diskrétně. Přijedeme už do 24 hodin. 

Vývoj štěnic: od vajíčka štěnic až po dospělost

Pro štěnice je důležité nasát krev, aby se mohla vyvíjet mezi svými stádii. Nedospělá štěnice tak sice nemůže klást další vajíčka, ale kousnout vás a sát krev může prakticky bez omezení. Mezi každým vývojovým stádiem se štěnice svlékají, proto mohou být častým nálezem svlečky, které upozorňují na výskyt štěnic. Při běžné pokojové teplotě dosahuje štěnice pohlavní dospělosti asi po 60 dnech. Pokud jsou podmínky velmi příznivé, zvládne to už do 40 dnů.

Pozor, častým mýtem je hubení štěnic mrazem, podívejte se, proč tato metoda nemůže dobře fungovat a jaké jsou alternativy. 

Jak vypadají vajíčka štěnic?

Dospělá štěnice klade vajíčka a lepí je většinou k podlaze pomocí sekretu. Vajíčka štěnice jsou prvním vývojovým stádiem štěnic. A jak vypadají vajíčka štěnic? Jsou velmi malé, proto je snadné je přehlédnout. Vajíčka štěnic mají velikost asi 1 mm a jsou podlouhlé bílé barvy. Typický je pro ně zápach, pokud vajíčko rozmáčknete. Vajíčka štěnic jsou paradoxně větší problém než dospělci, protože na ně nepůsobí věšina postřiků na hubení štěnic – a už vůbec ne volně dostupné postřiky. Vajíčka štěnice se líhnou okolo 5 až 10 dní, a to podle okolní teploty. 

Nymfa štěnice neboli larva

Postupem času se z vajíček štěnice začnou líhnout nymfy štěnice. Jedná se ve své podstatě o larvu štěnice. Larvy štěnic jsou druhým vývojovým stádiem. Larvy štěnic musejí projít 5 postupnými fázemi svlékání než se z nich stanou dospělci. Pokaždé se navíc musí nymfa štěnice nasát krve. Pro štěnice je toto nejvíce zranitelné a nejobtížnější období. Pokud máte v domě rozšířené štěnice, můžete poměrně snadno najít jejich svlečky.

Jak vypadá larva štěnice?

Larvy štěnice už připomínají svou velikostí dospělou štěnici. Mají podobné tělo, pouze je o něco málo menší a jinak zbarvené. Larva štěnice je velká asi 1,3 mm, dospělá štěnice má velikost 4–6 mm a její tělo je průhledné, případně světle nažloutlé. Mějte na paměti, že Každé nymfální stádium štěnice je rozdílně velké. Velikost štěnice se s každým vývojovým stádiem zvětší přibližně o 1 mm

Pokud si nejste jisti, jak poznat štěnice, zaměřte se především na tyto detaily, pak štěnici bezpečně poznáte. 

Vajíčka a larvy štěnice foto