Jak poznat štěnice? Důležité je sledovat detaily

Víte, jak poznat štěnice? Ukážeme vám, podle čeho a jak najít štěnice v domácnosti. Odteď už bezpečně štěnice objevíte, protože budete vědět, kam se dívat.

Štěnice mají jednu velkou nevýhodu – většinou, když se usadí u vás v domácnosti, si toho hned tak nevšimnete. Často si jich lidé všimnou až v momentě, kdy se už nějakou dobu množí a je v bytě nebo v domácnosti více generací štěnic. Nejčastějším viditelným důsledkem přemnožení štěnic v domácnosti jsou kousance štěnic. Většinou je jich více.

Podívejte se, jak poznáte štípnutí (kousnutí) od štěnice. Je to jeden z hlavních viditelných projevů štěnic v domácnosti.

Jak poznat štěnice?

Pokud máte podezření na štěnice v bytě, je dobré problém neodkládat a začít ho ihned řešit. Čím déle budete odkládat vyhubení štěnic, tím více se budou množit – potom je složitější štěnice vyhubit a zároveň se celý zásah může prodražit. Doporučujeme celou záležitost konzultovat s odborníky, kteří vám poradí správný postup a navíc mohou vaši domácnost prohledat a pomoct vám případné štěnice objevit.

Většinou, když máte pár kousnutí, ale přes den v bytě štěnice nevidíte, nebudou ještě tolik přemnožené. Jakmile je štěnic opravdu hodně, vycházejí hledat potravu i přes den. Každopádně mezi první příznaky patří štípance (kousnutí) na těle. Problém ale je, že téměř nikoho nenapadne, že by mohl mít doma štěnice, proto se pokousání štěnicí často zaměňuje, a to třeba s kousnutím od komára. A někdy se dokonce typické příznaky kousnutí ani nemusí objevit.

Příznaky štěnic

  • Pokousání na těle, většinou červené tečky, často do trojúhelníku nebo v řadě za sebou. Připomínají štípance od komára, ale je jich u sebe více.
  • Černé tečky, které nejčastěji najdete v záhybech matrace, gauče, nebo třeba na prostěradle – jedná se o trus štěnice.
  • Někdy můžete najít i svlečky štěnic, ty svlékají postupně, když prochází svými vývojovými stádii. Jsou průhledné až bílé, velmi malé, podle velikosti štěnice od 3 do 6 mm. 
  • Nejprůkaznějším příznakem štěnic je samozřejmě objevení štěnice, ale to není tak snadné. Pokud jsou přemnoženy, můžete je vidět i ve dne.

Jak najít štěnice

Pokud se rozhodnete přímo štěnice hledat, když máte podezření, je důležité se obrnit trpělivostí. Štěnice jsou přes den velmi dobře schované a není snadné je objevit. Budete muset hledat opravdu důkladně – projít každé zákoutí a každý roh. Nicméně pro vás máme několik hlavních tipů, jak najít štěnice.

  • Nejdřív se dobře podívejte v okolí postele. Projděte pečlivě matraci, záhyby, rám postele a podobně. Štěnice se nejčastěji ukrývají přímo v posteli, pokud je to možné – mají to tak blízko k potravě. 
  • Dalším takovým místem je noční stolek. Nachází se v blízkosti postele a je tak hned po ní dalším dobrým úkrytem pro štěnice. 
  • Možná by vás nenapadlo, že najít štěnice můžete i za rámem obrazu – jsou malé a ploché, proto si najdou cestu i tam, kde byste to nečekali. 
  • Prozkoumejte také podlahové lišty, právě za nimi si často štěnice velmi dlouho nepozorovaně žijí.
  • Dalším takovým prostorem je zásuvka – možná byste to nečekali, ale štěnice právě v zásuvce často žijí dokonale nerušeně.

Nesnažte se štěnice zlikvidovat svépomocí

Teď už víte, jak poznat štěnice a jak štěnice najít. Pokud je v domácnosti objevíte, rozhodně se je ale nesnažte vyhubit svépomocí, například volně dostupnými prostředky z drogerie. Ve výsledku štěnice rozeženete třeba i do dalších místností. Nejlepší volbou, pokud objevíte štěnice, je volat odborníky, kteří už vám s nejlepším postupem poradí.