Štípnutí od štěnice: jak ho bezpečně poznat a zbytečně nepanikařit

Víte, jak bezpečně poznáte štípnutí od štěnice? ➡️ Podívejte se na náš detailní článek, který odhaluje štípance od štěnic. ✅ Odteď vám štěnice neuniknou.

Štěnici se jen tak snadno neubráníte. Často ani nevíte, že ji máte doma, než na těle objevíte podivný flíček – štípanec od štěnice. Štípance se objevují hned, nebo až s odstupem času, někdy dokonce po třech dnech. Navíc není snadné štípance od štěnice rozeznat a snadno si je můžete splést s poštípáním od komára. Rozhodně vás většinou hned nenapadne, že se jedná o štěnice, přestože štípanec od ní svědí podstatně víc.

Jak vypadá štípnutí od štěnice

Štípnutí od štěnice není snadné poznat, dokonce to často nemusí hned poznat ani kožní lékař. Štípance od štěnice jsou podobné nespecifické vyrážce, stejně jako kousnutí od komára. Navíc každý na štípnutí od štěnice reaguje jinak. Zatímco někomu se prakticky neprojeví žádná reakce, u jiného se objeví drobné pupínky a někdo dokonce může mít po poštípání od štěnice velké boláky. Není jasně dané, kdy se objeví poštípání od štěnice, ani za jak dlouho zmizí štípnutí od štěnice.

Nejčastěji se štípance od štěnice objevují na nohou, rukou, pažích, ramenou, krku, částečně na zádech a zřídka na hlavě. Připravili jsme pro vás celou galerii štěnic a kousnutí od štěnic.

Nejčastěji můžete po poštípání od štěnic pozorovat na kůži malé nepravidelné pupínky o velikosti 1–3 mm. Naštěstí ale existuje poměrně přesné pravidlo, díky kterému snadněji poznáte, jak vypadá štípnutí od štěnice. Pokud vás poštípe štěnice, pravděpodobně uvidíte 2 a více štípnutí blízko u sebeštěnice s oblibou saje 3krát hned vedle sebe, případně sají ve skupině, takže štípanců může být i více. Štípance mají většinou viditelnou tečku uprostřed, to je místo, kde štěnice sála krev. Dalším znamením, jak poznáte poštípání od štěnic, jsou pupínky na místech, které v noci nemáte odhalené. Štěnice se na rozdíl třeba od komára snadněji dostane pod peřinu. Výrazným ukazatelem na štípance od štěnice je zároveň silné svědění, které ale nemusí nastat vždy.

Proč vás štípnutí od štěnice neprobudí?

Štěnice saje krev přibližně 5 minut, to je dost dlouho, abyste se probudili, nemyslíte? Problém je ovšem v tom, že jakmile dojde ke štípnutí od štěnice a zasaje se do kůže, vpustí do rány anestetikum – díky tomu vůbec nic necítíte a můžete bez vyrušení spát dál. Nepříjemné svědění často přichází až s odstupem několika hodin. Způsobují to především sliny štěnice, které jsou částečně toxické.

Za jak dlouho zmizí štípnutí od štěnice

Pokud vás zajímá, za jak dlouho zmizí štípnutí od štěnice, není přesně daná doba. Záleží, jestli budete nějak štípance od štěnice léčit, stejně tak záleží na schopnosti regenerace vašeho těla. Zpravidla, pokud si nebudete štípnutí od štěnice škrábat (hrozí zanesení infekce) a vaše tělo bude mít dobré podmínky pro regeneraci, potom je doba, za jak dlouho zmizí štípnutí od štěnice asi 10 dní. Pokud je poštípání od štěnic léčeno třeba kortikoidovou mastí, může to být už během týdne.

Už jste slyšeli o spreji na hubení štěnic? Nevyhazujte zbytečně peníze a podívejte se, proč sprej na štěnice nebo dýmovnice nepomůže.

Poštípání štěnicemi a vyrážka

Existuje několik druhů různých štípanců, proto někdy může být složité rozeznat poštípání štěnicí. Navíc i příznaky poštípání štěnicemi se mohou lišit případ od případy, protože náš organismus může reagovat individuálně. Často se ale objevuje svědění, zarudnutí a otok kůže

Jedním z typických příznaků štípnutí od štěnice je vyrážka. Projevuje se podobně jako v případě štípnutí jiným hmyzem, proto může být špatně rozeznatelné, že se jedná o vyrážku od štěnice. Někdy mohou štěnice prozradit detaily, kterých je dobré si všímat. Snadno pak odhalíte štěnice

Co když si nejsem jistý, že se jedná o štípnutí od štěnice?

Protože není snadné rozeznat poštípání od štěnic, je většinou nejlepší konzultace s odborníkem. Jestliže máte na štěnice podezření nebo potřebujete vědět, že se jedná o štípnutí od štěnice, pošlete nám foto na WhatsApp. Náš specialista díky několika letům praxe bezpečně hned pozná, jestli se jedná o štípanec od štěnice nebo ne. Případně pak navrhne nejlepší možnosti vyhubení štěnic.