Jak poznat štěnice? Zaměřte se především na tyto detaily

Nevíte, jak poznat štěnice? Štěnici obecnou (nebo také domácí) můžete odhalit díky viditelným kousnutím od štěnice. ➡️ Ukážeme vám, jak na to. ✅

Nevíte, jak poznat štěnice, ale máte na ně podezření? Odhalit příznaky štěnice v domácnosti není jednoduché. My vám ale ukážeme, jak můžete bezpečně poznat, že máte doma nevítané hosty – štěnice domácí. Předsudky nechte stranou. Štěnice domácí neboli také štěnice postelová (správně štěnice obecná) se nevyskytuje jen tam, kde je nepořádek. Lehce si ji můžete přivézt z dovolené, v koupeném nábytku nebo dokonce přinést třeba z MHD.

Nevěřte mýtům, že štěnice pochází ze špíny. Není to pravda. Klidně se k vám dostanou z vedlejšího bytu. Můžete si je přinést v oblečení, nábytku. Často se stává, že si je přivezete v kufru z hotelu. Nestyďte se proto požádat o  hubení štěnic.

Jak poznat štěnice doma?

Může to chvíli trvat, než poznáte, že máte doma štěnice. Většinou na ně přijdete až je pozdě, až se přemnoží. Občasné kousance si totiž se štěnicemi hned nespojíte. Navíc nemusíte mit ze začátku ani typické příznaky kousnutí štěnice. Nejčastěji si uvědomíte, že máte doma štěnici obecnou až ve chvíli, kdy máte na těle kousanců více. Případně, když ji přímo zahlédnete, nebo v posteli objevíte krvavý flek od zalehlé štěnice. A možná jste už štěnici doma viděli, ale stejně jste ji nepoznali. Štěnice obecná má totiž několik vývojových stádií.

1. Jak vypadají štěnice? Poznejte všechna vývojová stádia

Štěnice domácí není celý svůj život jen vyvinutý brouk. Během svého života prochází několika vývojovými stádii. Nejprve je vajíčko, to poznáte podle bílého podlouhlého tvaru. Vajíčko štěnice je dlouhé okolo 1 mm a široké jen několik desetin milimetru. Potom se ze štěnice stává nymfa, a nakonec dospělá štěnice, jak ji známe. Při každé změně stádia po sobě nechá takzvanou svlečku – tu můžete často také najít. Dospělá štěnice měří okolo 5 mm a doroste za 4 až 6 týdnů. Má oválné žlutohnědé nebo červenohnědé tělo. Dospělá štěnice potom může bez krve vydržet v hibernaci až rok, než se objeví potrava.

Štěnice během svého života prochází různými vývojovými stádii, pomocí kterých zjistíte, jak poznat štěnici. Obrázek ukazuje vývoj štěnic od vajíčka přes larvu až po dospělce.

Věděli jste, že štěnice je pouze v blízkosti lidí? Živí se totiž pouze lidskou krví. Potřebují ji, aby překonaly svá vývojová stádia. Prohlédněte si některé foto štěnice, abyste je dokázali bezpečně poznat.

2. Výkaly od štěnic

Další možností, jak poznat štěnice v bytě, je jejich trus. Štěnice, která je aktivní a saje krev zanechává trus, ten po nich můžete najít. Pokud máte podezření na štěnice, podívejte se okolo postele, kde se štěnice nejčastěji skrývají. Našli jste malé černé tečky, jako když rozsypete mák? Nejspíš se jedná o trus štěnic. Klidně může být i přilepený k povrchu. Pokud jste našli také průsvitné svlečky, můžete mít jistotu. Máte doma štěnice.

Štěnice se rády schovávají v rámu nábytku nebo v matraci. Podívejte se, jak poznáte štěnice díky trusu štěnic.

3. Kousnutí od štěnice

Přestože si myslíte, že kousnutí štěnice byste určitě poznali, není to tak. Kousnutí nebo štípanec od štěnice vypadá jako bodnutí od komára. Navíc se neprojeví hned. Nejdříve za několik hodin, nejpozději i za týden. Při samotném kousnutí štěnice nic necítíte, protože do rány vpustí anestetikum. Dokonce i lékaři zaměňují často kousnutí od štěnice s kopřivkou a dokonce i s pasovým oparem.

TIP: Zaměřte se na to, jak jsou kousance uspořádány. Jsou čistě náhodně? Pak se jednat o štěnice nemusí. Ovšem pokud jsou do trojúhelníku nebo v řadě za sebou, můžete mít jistotu, že jde o kousnutí štěnice. Prohlédněte si foto kousnutí štěnice.

Jak poznám, že mám doma štěnice? Jděte na jistotu

Jestliže máte podezření na to, že máte doma štěnice, zkuste je najít. Štěnice se nejčastěji objevují v ložnici okolo postele. Potřebují totiž ke svému vývoji lidskou krev. Hledejte například v povlečení. Rády se štěnice schovávají v matraci, případně pod ní přímo na roštu postele. Často je najdete za nábytkem.. Mohou totiž být všude. Štěnice zvládnou lézt po zdi. Hledejte je proto v rámech obrazů a zrcadel, za poličkou.

Jednejte ihned, volejte deratizátora na vyhubení štěnic

Jestliže odhalíte štěnice v domácnosti, na nic nečekejte. Nesnažte se je hubit sami. Docílíte jen toho, že je rozdráždíte a začnou migrovat po domě (dokonce i do vedlejších bytů v domech o více bytových jednotkách. Vytvoří si tak více než jedno hnízdo. Volně prodejné prostředky na štěnice nejsou účinné. Nechte raději hubení štěnic na odbornících. Mají speciální účinné insekticidy, které štěnice zaručeně vyhubí. Někdy se to ale nemusí povést na první pokus.