Jak vypadá štěnice: teď už ji snadno poznáte

Ukážeme vám, jak vypadá štěnice a prozradíme, podle čeho ji bezpečně poznat. Pokud máte štěnice v domě, teď už je bez problému bezpečně odhalíte.

Štěnice jsou nepříjemnými spolubydlícími, které je potřeba ihned vyhubit. Jenže víte, jak vypadají štěnice, jak je poznáte? Po přečtení našeho článku už si budete jisti, jestli jde o štěnice nebo se jedná o jiný hmyz. Ukážeme vám, jak vypadá štěnice. Nicméně pokud nemáte jistotu, je vždy vhodné zavolat odborníky, kteří vám s identifikací štěnic rádi pomohou.

Zaměřte se na tělo štěnice a barvu

Štěnici bezpečně poznáte podle těla – je to jeden z nezaměnitelných ukazatelů. Samozřejmě je důležité rozlišovat mezi dospělcem a mladou štěnicí, kdy ještě může být v některém z vývojových stádií. Každopádně dospělá štěnice měří 4–6 milimetrů. Jejich tělo je ploché a oválné. Vhodné je také dobře se podívat na barvu, ta je většinou hnědožlutáčervenohnědá, štěnice má 3 páry nohou a dobrým poznávacím rysem jsou tykadla.

Barva těla štěnice se může měnit podle toho, jestli v nedávné době sála krev. Po nasátí krve se mění barva spíše do červena. Postupně, jak krev tráví, se zase barva mění až do tmavě červené nebo dokonce téměř černé.

TIP: Pokud štěnici rozmáčknete, uvidíte v ní krev – ta může být čerstvá nebo už starší tmavě červená. Každopádně je to téměř neomylný způsob, jak štěnici poznáte.

Vývojová stádia štěnice

Dalším z dobrých ukazatelů, jak vypadají štěnice, jsou jejich vývojová stádia. Pokud se naučíte odhalit štěnice i podle vývojových stádií, získáte další indicie, jak odhalit štěnice v domě. Štěnice se vyvíjí od vajíčka, které má podlouhlý tvar a je bílé – velké asi milimetr. Později se z nich stávají nymfy, které jsou světle žluté a velké asi 1,3 milimetru. Štěnice žije až několik let.

Právě u vajíček je někdy problém s vyhubením štěnic – některé postřiky hubí dobře dospělce a jiná vývojová stádia, ale vajíčka ne. Náš unikátní postřik na hubení štěnic zaručeně zabíjí také vajíčka. Díky tomu je mnohem účinnější.

Je možné odhalit štěnice i jinak?

Teď už bezpečně víte, jak vypadá štěnice a poznáte ji. Ovšem pokud nejsou štěnice přemnožené, není snadné na ně během dne narazit – a to především proto, že přes den není takový klid jako v noci, proto v noci vylézají ze svých skrýší raději. Existuje ještě jedna věc, díky které nepřímo štěnice odhalíte – a tou je trus štěnice.

Jak vypadá trus štěnice?

Trus můžete objevit, jakmile se u vás začnou štěnice množit. Pokud je štěnic víc, můžete především ve skrytých místech najít trus štěnic – černé drobné tečky, kterých je na jednom místě velké množství. Zkuste se podívat okolo postele, především uvnitř rámu, pod matrací a podobně. Zjednodušeně to může vypadat, jako když se rozsype mák. Velmi často je okolo trusu štěnic také nejedna svlečka, kterou štěnice nechává, když mění svá vývojová stádia.

Stále si nejste jisti, jak vypadá štěnice a jestli byste ji poznali? Podívejte se na náš detailní článek, jak poznat štěnice.