Jak vypadá kousnutí štěnice a jak ho bezpečně poznat?

Kousnutí štěnice nemusíte hned poznat. My vám ukážeme, jak rozpoznat kousnutí štěnice a co dělat. ➡️ Nejlepší je hned objednat hubení štěnic. ✅

Dokázali byste odhalit kousnutí štěnice? Nejspíš si říkáte, že určitě ano. Ovšem není to tak jednoduché. Kousnutí od štěnice si můžete lehce splést se štípanci od komára nebo kousnutím blechy. Dokonce i lékaři se ojediněle mohou splést a mylně zamění kousnutí štěnice s kopřivkou nebo pásovým oparem. My vám ale ukážeme, jak takové kousnutí od štěnice vypadá, abyste ho bezpečně dokázali rozeznat.

Jak vypadá kousnutí štěnice?

Kousnutí štěnice (nebo také štípanec od štěnice, jak se často pokousání od štěnice nazývá) můžete bezpečně poznat podle několika kritérií, které porovnáte a zhodnotíte. Jakmile na sobě objevíte podezřelé kousnutí, nejdříve se zaměřte na místo, kde se nachází. Nejčastěji štěnice koušou na krku, na trupu a na rukou a nohou. Klidně se dostanou i pod pyžamo nebo peřinu.

Prohlédněte si foto štěnice. Podívejte se detailně na to, jak štěnice vypadá a jak ji doma poznáte.

Nemá moc cenu zaměřit se na to, jakou barvu nebo strukturu kousnutí štěnice má. Jedná se totiž o reakci pokožky, která bude podobná jako u komára nebo blechy. Mnohem důležitější je podívat se okolo kousnutí štěnicí. Jsou vedle kousance i další kousance? Například v řadě nebo do trojúhelníku? Pokud ano, nejspíš jde o štěnice. Rády totiž sají právě v řadě za sebou nebo do trojúhelníku, a to i několikrát. Pak jsou plně nasyceny krví.

  • Štípance od štěnice mohou být různého tvaru i velikosti, často jsou ale velké okolo 3 mm až 3 cm.

  • Zarudnutí je u každého člověka individuální, nezřídka může být kousnutí až neviditelné, pouze svědí.

  • Pozor na štípance v řadě nebo za sebou, do trojúhelníku. Štěnice se rády při sání krve přemisťují, avšak ne daleko.

  • Při přemnožení si můžete všimnout i černých teček nebo krve na prostěradle. Je to krev a trus štěnic.

Pro porovnání se podívejte na foto kousnutí štěnice, abyste dokázali kousnutí štěnice lépe odhalit.

Štípanec s černou tečkou

Lidé velmi často popisují kousanec od štěnice jako štípanec s černou tečkou. Takový popis ale může odpovídat i jinému pokousání hmyzem. Černá tečka uprostřed kousance je například také u pokousání komárem nebo jiným hmyzem. Zaměřte se proto především na další poznávací znaky pokousání od štěnice, kterými je například více shodných kousanců u sebe.

Odborné deratizační firmy, které hubí štěnice účinnými insekticidy, dokáží kousance od štěnic bezpečně rozeznat. Poradí vám, co dělat.

Kožní reakce a alergie

Kožní reakce často není moc nápomocná v tom, jak se pozná kousnutí od štěnice. Je často zaměnitelné. Nicméně kousnutí od štěnice vypadá jako zarudlé kolečko o průměru asi 3 mm až 3 cm s tmavou tečkou uprostřed – ranka po kousnutí od štěnice. Zarudnutí okolo už je jen doprovodná kožní reakce, která se ale nemusí objevit hned. Běžně se sice objeví během hodiny. Ovšem ojediněle se může projevit zarudnutí až za týden.

Štěnice během svého sání krve vypouštějí anestetikum, takže kousnutí necítíte. A také látky, které způsobují později svědění ranky. Přestože je to velmi nepříjemné, nesnažte se na těchto místech škrábat. Mohlo by dojít k zanesení infekce. Svědění často do týden odezní. Pokud se u citlivých jedinců po kousnutí štěnice objeví výrazné zarudnutí, svědění a rána se zvětší, pak se jedná o alergickou reakci. Ta může přetrvávat i 14 dnů a je vhodné navštívit lékaře.

Jak léčit kousnutí štěnice

Kousance od štěnice mohou opravdu potrápit. Pokud se jich chcete zbavit rychleji a zabránit svědění, jsou vhodnéněkteré bylinky. Kousance od štěnice můžete potírat levandulí. Stejně tak ale Aloe vera gelem, Tea Tree olejem a podobně. Případně v lékárně vám prodají různé chladivé gely na štípnutí nebo bodnutí hmyzem – účinný je Fenistil gel nebo mast Framykoin.

Opravdu přenáší kousnutí štěnice nebezpečné choroby?

Naštěstí se nemusíte bát. Kousnutí štěnice sice příjemné není, ale nijak výrazně vám neublíží. Kousnutí od štěnice může svědit a způsobit vám až alergickou reakci, ale to je vše. Podle studií štěnice nepřenášejí na člověka žádné nebezpečné nebo infekční choroby. Jsou to často mýty a nepravdy. Štěnice vás tak přímo neohrožuje, ale je pravda, že štípance přispívají k oslabení organismu. To se projevuje nejčastěji únavou.

Musím při kousnutí od štěnice vyhledat lékaře?

Určitě to není nutné. Naopak byste měli vyhledat odbornou pomoc v podobě hubení štěnic. Lékaře vyhledejte až v případě, že se nebudete moct zarudnutí štípance od štěnice zbavit třeba ani po 10 až 14 dnech. Potom je na místě, aby místo prohlédl lékař a doporučil vám další postup. Případně navštivte lékaře kdykoli jindy, když dojde k výraznému zhoršení a ranky se třeba zanítí nebo se dostaví infekce vlivem zanesených nečistot.

Nečekejte a objednejte si hubení štěnic

Jakmile si potvrdíte, že se opravdu jedná o kousnutí od štěnice, nečekejte na nic. Štěnice musíte vyhubit ihned. Množí se velmi rychle a brzy můžete mít doma celou kolonii. Pak je hubení štěnic mnohem složitější. Jedna samička od štěnice totiž dokáže za jediný den naklást i 2 vajíčka. Přemnožení štěnic je tak otázkou času. Jestliže vše podchytíte už v počátku, může stačit jen jeden odborný zásah hubení štěnic.

Pozor, nikdy se nepokoušejte vyhubit štěnice svépomocí. Běžně dostupné prostředky na štěnice totiž nejsou účinné a mohou štěnice rozehnat po celém domě. Pokud bydlíte v paneláku, tak dokonce do ostatních bytů.