Proč je hubení štěnic párou a mrazem neúčinné?

Hubení štěnic párou a mrazem je jen pomocná metoda. Pokud chcete opravdu vyhubit štěnice, zvolte odbornou deratizaci. ➡️ Výsledky už napoprvé. ✅

Přemnožily se vám štěnice v bytě a přemýšlíte o jejich nejlepší likvidaci? Hubení štěnic je poměrně náročný proces, proto byste ho měli nechat na odbornících. Není snadné štěnice vyhubit, někdy se může stát, že je dokonce nutný opakovaný zásah – především, pokud je zamoření štěnicemi velké. Ukážeme vám, proč je hubení mrazem nebo párou nedokonalé.

Když odhalíte štěnice, volejte odborníky

Pokud už máte štěnice v bytě, rozhodně na nic nečekejte a volejte odborníky. Pomohou vám vyhubit štěnice. Většinou si tyto deratizační a dezinsekční firmy rozhodnou samy, jakou metodu na hubení štěnice domácí použijí. Určitě jste už slyšeli o hubení štěnic párou. Bohužel tento způsob vyhubení štěnic v bytě není příliš účinný, stejně jako hubení štěnic mrazem.

Hubení štěnic párou a teplem

Říkáte si, jak by něco takového mohlo fungovat? Proces hubení štěnic sám o sobě nemusí být špatný, ale je potřeba opravdu vše dokonale prohlédnout. Hodně tak záleží na zkušenostech odborníka, který přijede vyhubit štěnice. Hubení štěnic párou totiž probíhá pomocí speciálního parního přístroje, se kterým se musíte dostat téměř do kontaktu se štěnicemi. A to všude bohužel nejde. Navíc nemá účinek trvající i po samotném zásahu – jako v případě dezinsekčních postřiků na štěnice.

Štěnice domácí, někdy se jim také říká štěnice postelové, nemají rády vysoké teploty. Dospělé štěnice domácí můžete poměrně snadno zahubit teplotami většími než 57 °C. Na druhou stranu ale třeba taková vajíčka štěnice vyhubí až teploty větší než 60 °C. Navíc byste museli párou ošetřit naprosto všechny povrchy, a to je prakticky nemožné.

Štěnice domácí jsou často ukryty v těsných prostorách jako jsou švy matrace. Proto je potřeba neopomenout žádné místo.

Hubení štěnic párou se proto používá spíše jako pomocná metoda. Stejně je potřeba provést klasickou dezinsekci účinným postřikem na štěnice. Jedině tak totiž ošetříte všechny povrchy – navíc hubící postřik na štěnice je účinný i po svém zaschnutí. Proto je toxický i pro štěnice, které se právě vylíhly z vajíčka.

Hubení štěnic mrazem

Hubení štěnic mrazem je další pomocná metoda. Samozřejmě ji jen těžko můžete uplatnit v celém bytě. Nezvládnete totiž dosáhnout toho, aby teplota v něm klesla pod -15 °C. Právě to je teplota, která dokáže spolehlivě zlikvidovat i vajíčka štěnice. Ovšem už pod 5 °C se nejsou štěnice schopny z vajíček vylíhnout, takže především v zimních měsících můžete množení štěnic výrazně zbrzdit.

Proto se hubení štěnic mrazem používá opět jako pomocná metoda, a to především na předměty, které jsou postiženy štěnicemi. Můžete je totiž dát v igelitovém pytli do mrazáku a nechat v teplotě pod -15 °C po dobu asi 48 hodin. Potom budete mít jistotu, že v předmětu už žádná štěnice nepřežila, ani vajíčko štěnice nebo larva štěnice. Dosáhnout toho ale můžete jen u malých předmětů. Proto je tato metoda celkově jen málo využívaná.

TIP: Mrazák na štěnice opravdu využijte. Jakékoli věci, které se vám do mrazáku vejdou (nezapomeňte na igelitový pytel) můžete za 2 dny vytáhnout zcela zbaveny štěnic.

Účinná metoda je důležitá hned na začátku

Souboj se štěnicemi je hlavně hra o čas. Čím dříve se rozhodnete štěnice účinně vyhubit, tím rychlejší a snadnější to bude. Likvidovat už přemnožené štěnice není vůbec snadné a často se to nemusí ani povést napoprvé. Proto doporučujeme ihned po odhalení štěnic volat odborníky, kteří zvolí tu nejlepší možnou metodu určenou k hubení štěnic.