Prevence a léčba štěnic: domácí prostředky a babské rady

Štěnice nevyhubíte mýdlovou vodou ani pepřovým roztokem. Vykašlete se na babské rady a volejte profesionály. ⭐ Odborné hubení štěnic se zárukou.

Štěnice jsou paraziti malého vzrůstu, kteří se živí krví savců, především lidí. Přestože jsou velmi malé, jejich přítomnost v domácnosti představuje vážný problém. Štěnice se velmi rychle množí, proto se zanedlouho může z několika štěnic stát kolonie o několika generacích. To vede nejen k zamoření bytu, ale často celých bytových domů.

Kousnutí od štěnice

Pokousání neboli také štípnutí od štěnice necítíte. Jakmile kousne, vypustí do rány anestetikum. Díky němu necítíte, že vás štěnice kousla a necítíte ani to, že saje vaši krev. Sliny štěnice navíc obsahují látky na bází antikoagulancia, které snižují srážlivost krve. Všechny příznaky, jako je svědění rány nebo otok, se objevují až s odstupem času, kdy je štěnice schovaná. Právě proto je velmi těžké štěnice odhalit. 

Jak se zbavit štěnic: prevence kousnutí štěnic

Prakticky neexistuje žádná prevence kousnutí štěnic. Neexistuje účinná látka, co vadí štěnicím a odpuzuje je. Proto je prevence proti štěnicím především o obezřetnosti, aby se štěnice vůbec nedostala do domácnosti. Jakmile si domů přinesete štěnice, je už většinou pozdě a začnou se množit. Proto buďte obezřetní a vsaďte na následující rady.

  • Pravidelně kontrolujte svou postel, ložní prádlo, matraci a sedací soupravu, protože právě tam nejčastěji na štěnici domácí narazíte. Hledejte malé černé skvrny (trus štěnice), malé červené skvrny od krve nebo samotné štěnice.
  • Výskyt štěnic v domácnosti není ovlivněn až tolik hygienou, ale pokud pravidelně uklízíte, měníte a perete ložní prádlo na vysokou teplotu, můžete tím výskyt štěnic omezit, protože se tolik nerozmnoží. 
  • Při cestování se vyhýbejte rizikovým místům, jako jsou špinavé a staré hotely, ubytovny a další podobná zařízení. 
  • Pokud kupujete použitý nábytek, vždy se pečlivě podívejte na přítomnost štěnic, to stejné platí také u oblečení. 

Babské rady na štěnice

Co vadí štěnicím? Velmi často se můžete zejména na internetu setkat s babskými radami na štěnice. Vychází z tradic a zkušeností předchozích generací, ale většinou nefungují a štěnicím nijak nevadí. Ideálním způsobem, jak se zbavit štěnic, je odborný zásah, který vyhubí štěnice speciálním postřikem. 

  • Mýdlová voda údajně může zabít štěnice. Babské rady na štěnice doporučují postříkat postel s matrací roztokem mýdlové vody. 
  • Vysoké teploty štěnice nemohou přežít, doporučuje se, proto postel s matrací umístit na přímé slunce. Nicméně takto vysokou teplotu štěnice bez problému přežijí. Smrtící je pro štěnice teplota nad 60 °C po dobu alespoň jedné minuty.
  • Nízké teploty jsou pro štěnice také smrtelné. Jenže větrat v zimě nepomůže. Smrtící je pro štěnice teplota -18 °C, a to ideálně po dobu až 4 dnů. Je tak možné štěnice usmrtit mrazem. Takové teploty ale docílíte pouze v mrazáku. Můžete tak do mrazáku dát například menší věci, u kterých máte podezření na štěnice. Nicméně například vajíčka štěnic mohou přežít i tuto teplotu. Nejlepší je proto postřik, který hubí i vajíčka štěnic. 
  • Levandule údajně slouží jako repelent proti štěnicím. Doporučuje se pod postel umístit alespoň dva sáčky se sušenou levandulí.
  • Česnek a jeho zápach podle babských rad štěnicím vadí, proto se doporučuje okolo postele nebo v místech, kde se štěnice vyskytují, umístit nakrájený česnek. 
  • Pepřová voda údajně působí podobně jako roztok z levandule. Doporučuje se pepřovou vodou postříkat postel a její nejbližší okolí. 

Léčba kousnutí štěnic

Protože babské rady na vyhubení štěnic nefungují, nedoporučujeme ani zkoušet babské rady na ošetření kousnutí od štěnice. Odborníci radí léčit kousnutí štěnice následovně

ze všeho nejdřív po kousnutí vyčistěte ránu dezinfekcí, protože štěnice sice nepřenáší nemoci, ale může způsobit nepříjemnou infekci. Svědění zmírníte chladivým obkladem, ten zároveň působí proti otoku. Snažte se místo kousnutí neškrábat i když vás svědí, poranění kůže pak zvyšuje riziko infekce. Pokud se u vás objeví silná alergická reakce nebo se rozvinou jiné problémy, je vhodné navštívit lékaře. 

Jak se zbavit štěnic?

Důležité je, obrátit se vždy na odborníky, protože babské rady na štěnice nefungují, stejně jako různé spreje na štěnice a jiné přípravky jako pasti. Vždy je nutný rychlý a odborný zásah, který zabije nejen dospělé štěnice, ale také vajíčka štěnic – právě ty jsou ještě odolnější než samotné štěnice. Neodborným zásahem riskujete, že štěnice podráždíte a přesunou se do více pokojů nebo i bytů, případně domů.