Jak rozpoznat kousnutí štěnice a může přenášet nemoci?

Může pokousání od štěnice domácí přenášet nemoci? ⭐ Prozradíme vám, nakolik je takové pokousání nebezpečné. Vše vám ukážeme v našem článku.

Štěnice jsou parazité, kteří se velmi často stávají problémem nejednoho lidského obydlí. Není pravda, že štěnice se vyskytují tam, kde lidé nedbají o hygienu. Je to pouhý mýtus, protože štěnici si můžete domů přinést snadněji, než si myslíte. Poštípání od štěnic je velmi nepříjemné a může způsobit i zdravotní komplikace, především pak u citlivějších lidí. Co všechno vám při pokousání štěnicí hrozí?

Štěnice domácí: malý parazit, kterého dlouho nemusíte vnímat

Na štěnice většinou nepřijdete hned. Nicméně až se rozmnoží, můžete pozorovat jejich zvýšenou aktivitu. Ta se projevuje především poštípáním od štěnice. Takové štípnutí zpravidla cítíte po probuzení. Štěnice zásadně koušou, když spíte, když je v okolí klid. Živí se vaší krví, aby se mohly vyvinout a rozmnožit. Nejčastěji je můžete najít v ložním prádle, v rámu postele, sedačce, matraci nebo nábytku. Zpravidla jsou v ložnici nebo tam, kde spíte, protože to mají blízko k potravě.

Viděli jste doma podezřelého brouka? Podívejte se, jak vypadá štěnice, snadno ji potom poznáte na první pohled.

Kromě kousnutí se mohou štěnice projevovat jinak. Dokonce i během dne můžete narážet na jejich pozůstatky. Jsou to především svlečky štěnic a trus. Svlečky jsou stará vrstva kůže, které se štěnice během svého vývoje zbaví, a to dokonce 5krát, než dosáhne dospělosti. Svlečky štěnic jsou bílé, většinou mají tvar hrudky o velikosti asi 1 mm, jsou tak opravdu velmi malé a všimnete si jich hlavně, až je jich víc

Zdravotní dopady kousnutí štěnice domácí

Kousnutí štěnice se na první pohled projevuje podobně, jako kousnutí jiným hmyzem. Typickým znakem poštípání od štěnice domácí je však řada červených pupínků, které jsou způsobeny kousnutím. Zatímco jiný hmyz vás kousne nebo štípne jen jednou, u štěnic je zpravidla těchto kousnutí více. Můžete je pak vidět v řadě za sebou nebo ve tvaru písmena „C“, ale i jinak. Poštípání od štěnice se projevuje svěděním, zarudnutím a může způsobit otok. Citlivější jedinci pak mohou trpět dokonce alergickou reakcí. 

Poznejte bezpečně štípnutí od štěnice. Prohlédněte si jeho fotografie a popis, jak ho snadno poznat.

Může štěnice přenášet nemoci? 

Často se setkáváme s dotazem, zda jsou štěnice nebezpečné. Této problematice se věnovalo už mnoho studií a výsledkem je, že štěnice nebezpečné nejsou. Kousnutí štěnice je sice nepříjemné, ale rozhodně ne nebezpečné. Štěnice domácí mohou být nositeli mnoha patogenů, nicméně dosud se neprokázal přenos těchto patogenů na člověka. Takové riziko je opravdu velmi nízké.

Ovšem je pravdou, že samotné kousnutí může způsobit zdravotní komplikace v podobě už zmíněného zarudnutí, svědění včetně alergické reakce. Častým problémem je také infekce. Poštípání od štěnice vám do rány samo o sobě infekci nezanese, ale časté rozškrábání svědivého kousnutí ano.

Jak se před štěnicemi chránit

Klíčová je prevence. Pokud máte podezření na kousance od štěnice, nechte je prověřit odborníky. Stejně tak, když najdete svlečky štěnice, prohledejte důkladně místa, kde se mohou štěnice schovávat. Pokud se prokazatelně jednalo o svlečky štěnic, přichází na řadu hubení štěnic profesionálním postřikem, který hubí štěnice i jejich vajíčka. Kontaktujte nás a my vám pomůžeme.

Štěnice nemusí být taková katastrofa

Přestože se u vás štěnice domácí objeví, nemusíte si představovat černé scénáře. Jsou sice nepříjemné a pokousání od štěnice mohou doprovázet nežádoucí reakce, ale prakticky vám nemohou nijak ublížit nebo na vás přenést nemoc. Štěnice se nám daří s vysokou pravděpodobností vyhubit hned při prvním zásahu, a to především díky zkušenostem a inovativním technologiím, které používáme. Zbavit se jich s naší profesionální pomocí můžete opravdu rychle.