7 tipů úspěšné prevence proti štěnicím a preventivní postřik

Máme pro vás 7 unikátních tipů prevence proti štěnicím. ➡️ Ukážeme vám, jak se štěnicím bránit. Prozradíme, kdy použít preventivní postřik proti štěnicím. ✅

Štěnice postelová (odborně se nazývá štěnice domácí) není znakem nepořádku a neuklízení. Nevěřte rozšířenému mýtu, že štěnice jsou z nepořádku a prevencí proti nim je uklízet – není to pravda. Štěnice si nevybírá místa, kde je nepořádek, naopak se často mohou usadit v dokonale uklizeném prostředí. Štěnici postelovou si totiž nejčastěji přinesete z venku. Třeba z hotelu na dovolené, z MHD nebo  v knize z antikvariátu. Problémový je také nábytek z bazaru. Donést si ji můžete bohužel i z návštěvy známých – ani oni nemusí o štěnicích vědět.

Účinná prevence proti štěnicím

Něco jako účinná prevence proti štěnicím v podstatě neexistuje. Můžeme vám ale doporučit několik rad, díky kterým alespoň riziko štěnic v domě snížíte. Patří mezi ně hlavně vaše obezřetnost. Ukazuje se totiž, že jedním z nejčastějších důvodů výskytu štěnic je, že si je lidé dovezly z dovolené. Případně potom ještě například ve starém nábytku nebo knihách.

  1. Při pobytu na dovolené neukládejte svá zavazadla blízko postele. Místo okolo postele nebo postel samotná je nejčastěji teritoriem štěnic. Zavazadla doporučujeme uložit nejlépe do koupelny.
  2. Po příjezdu z dovolené pečlivě zkontrolujte oblečení a zavazadla, jestli se v nich štěnice nevyskytují. Pokud odhalíte i jednu jedinou, nepanikařte a zkonzultujte vše s odborníky, kteří vám rádi poradí.
  3. Alespoň měsíc po návratu z dovolené čas od času zkontrolujte povlečení postele, rošty postele nebo kousnutí od štěnice na vaší pokožce.
  4. Pokud rádi nakupujete knihy v antikvariátu, důkladně si je prohlédněte. Zaměřte se hlavně na hřbety knih, kde se štěnice rády ukrývají.
  5. Nákup starožitného nábytku také není bez rizika. Stejně jako obrazy. Prohlédněte nábytek a rám obrazu ze všech stran a zaměřte se na konstrukční spoje, kam štěnice postelové rády zalézají.
  6. Obezřetní buďte také v případě, že si kupujete nový nábytek – štěnice totiž mohou být ukryty v krabici, například ze skladu. Nebo v autech přepravce.
  7. To samé platí i pokud si domů nesete cokoli, kde by mohly být štěnice ukryté, překontrolujte to. Štěnice může být i v obale od elektroniky. Zabere vám to jen pár vteřin, ale ušetří zbytečné problémy. Štěnice jsou opravdu nepříjemný hmyz a sníží vám výrazně kvalitu života.

TIP: Abyste dokázali odhalit štěnice, podívejte se, jak štěnice postelová vypadá a jaké za sebou zanechává stopy. Po přečtení budete mít všechny potřebné informace k rozpoznání štěnic doma.

Bohužel to často není jen o vás a vaší pečlivosti

Zejména pokud bydlíte v domě, kde je více bytů, je prakticky nemožné se štěnicím ubránit. A jakmile se štěnice začnou v domě šířit, je to obrovský problém. Štěnici si totiž klidně může dovést váš soused. Je prokázáno, že štěnice postelová dokáže migrovat mezi vedlejšími byty, a dokonce i mezi byty v patře, a to především prostorem mezi stoupačkami. Vydrží totiž i několik měsíců až rok bez potravy.

Preventivní postřik proti štěnicím

Pokud máte informaci, že se ve vašem domě objevily štěnice, mějte se na pozoru. Určitě je dobré byt kontrolovat, zejména pak oblast okolo postele. Nejúčinnější prevencí je v tomto případě ale preventivní postřik proti štěnicím. Výrazně totiž snižuje riziko zavlečení štěnic do bytu. Preventivní postřik proti štěnicím se nanáší tam, kde mohou štěnice proniknout do bytu – prostředí stoupaček, okolí topeních trubek propojující byty nebo třeba práh vchodových dveří.