Šváb obecný: jak vypadá šváb a jak ho odhalit?

Máte podezření na šváby v bytě? Prozradíme vám, jak švába obecného bezpečně poznat, a kde se vyskytuje. ✅ Odhalte šváby v domácnosti. ✅

Šváb domácí je velmi odolný hmyz, který si můžete bez tušení přivést domů. Nejčastěji se do domácnosti dostane tak, že si ho donesete v zavazadle ze zamořeného místa. Existují ale i případy, kdy se šváb dostal do domácnosti v kartonu, tedy například v obalu zásilky. Případně v elektronice z druhé ruky, nebo jednoduše prolezl přes stoupačky. Švábi v bytě představují velký problém, který je potřeba řešit s odborníky. Na rozdíl od štěnic totiž přenáší i nemoci.

Švábi bohužel patří mezi velmi odolný hmyz, který se umí dobře adaptovat na okolní prostředí. Dokážou přežít 2 až 3 týdny bez vody a 3 měsíce bez potravy. Proto je opravdu složité až nemožné vyhubit švába svépomocí.

Jak poznat šváby v domácnosti?

Poznat, že máte v domácnosti švába není vůbec snadné. Pokud jsou ještě v malých počtech, nemusíte to vůbec postřehnout. Jakmile se začnou švábi množit a je jich víc, můžete to poznat podle trusu švábů – jsou to malé černé tečky. Podobně jako například trus štěnic, je trus švába první známkou zamoření. Při přemnožení můžete na švába narazit například ve skříňce v koupelně a podobně – netrvá to dlouho, než se s ním setkáte. Můžete ho vidět i ve dne, když se přemísťuje. Má sice raději ticho a klid, ale není pravda, že byste na něj nemohli narazit během dne, protože šváb není světloplachý, jak se občas mylně uvádí. Když se švábi přemnoží, můžete ucítit jejich specifický zápach, ovšem v takovém případě musí být místo už velmi těžce zamořeno.

Pokud byste přeci jen švába viděli a chtěli mít jistotu, že se opravdu jedná o švába v domácnosti, vyfoťte nám ho a pošlete. Odborně posoudíme, jestli se jedná opravdu o švába a navrhneme nejlepší řešení. A jak vypadá šváb? Švába poznáte podle jeho typicky zploštělého těla velkého asi 5 až 10 mm a hnědé, hnědočerné nebo nažloutlé barvy. Nejčastěji se můžete setkat právě se švábem hnědopruhým.

Druhy švábů

V našich podmínkách se můžete setkat s různými druhy švábů, žije jich tady celá řada. Šváby se od sebe v detailech liší, ale ve výsledku je poznáte, protože jejich tělo vypadá pořád podobně – lišit se mohou například velikostí nebo zbarvením. 

  • Šváb obecný (Blatta orientalis) – dospělý jedinec dorůstá délky až 30 mm. Poznáte ho podle tmavě hnědé až černé barvy. Tento druh švába dobře snáší i chladnější teploty, proto nežije jen v obydlích, ale třeba i ve skladech nebo garážích. 

  • Rus domácí (Blatella germanica) – setkat se s ním můžete hlavně v restauracích, hotelech nebo apartmánech, odkud si ho můžete nevědomky přivést. Je poměrně malý, dospěle má délku jen 10 – 15 mm. Upřednostňuje tmavé a odlehlé kouty, například se často skrývá za lednicí.

  • Šváb americký (Periplaneta americana) – jedná se o jednoho z největších švábů, dospělec může dosahovat až 40 mm. Skrývá se ve vlhkém a teplém prostředí.

  • Šváb hnědopruhý (Supella longipalpa) – jeden z nejmenších švábů, který dorůstá maximálně 15 mm, zpravidla je ale menší. Podobně jako šváb americký má raději teplé a vlhké prostředí. 

Co odpuzuje šváby?

Švábi obecně nemají rádi pořádek, protože se živí nečistotami a zbytky jídla, drobky. Častým a pečlivým uklizením může šváby odpuzovat. Zároveň, pokud chcete účinnou prevenci proti švábům, doporučujeme pečlivě utěsnit všechny trhlinky a štěrbiny. Švábi se do domu nebo do jiných prostor musí dostat, a to nejčastěji různou trhlinkou ve zdi, vydrolenou spárou a podobně. Utěsnění všech možných vstupů bezpečně odpudí šváby a nebudou mít ani možnost se k vám dostat. 

Narazit můžete také na různé chemické nebo přírodní odpuzovače švábů. Často jsou to různé spreje, prášky nebo dokonce i éterické oleje. Podle našich zkušeností ale tyto odpuzovače švábů příliš nefungují, je rozhodně lepší využít deratizaci švábů, a to zejména, pokud se ještě pořádně rozmnožili.

Kde šváby v bytě hledat?

Pokud máte podezření na šváby v bytě a rozhodnete se je aktivně vyhledat, potom prozkoumejte zejména vlhké, teplé a temné prostory. Švábi takové prostory vyhledávají, takže pokud někde budou, tak právě tady. Typicky jsou to kuchyně, koupelny, ale i prádelny. Skrývají se v různých spárách, ale také za lednicí, za sporákem, případně okolo elektrických spotřebičů vydávajících teplo. Ovšem jakmile dojde k jejich přemnožení, vyskytují se už prakticky všude v domácnosti.

Existuje účinná prevence proti švábům?

Ano, ale jsou to spíš stavební úpravy než například častější uklízení. Není totiž pravdou, že by švábi byli jen tam, kde je špína. Důležité je zkusit najít různé průsaky vody, protože šváby ke svému životu potřebují více vodu než potravu – bez potravy vydrží až 3 měsíce. Důležité je také najít a utěsnit spáry, kudy by se k vám mohl šváb dostat – typicky například v bytě jsou to stoupačky. Pozor si ale dejte také na ventilaci.

Pomůže ale také častější úklid. Švábi se totiž mohou živit drobky, zbytky jídla, nehty, kůží, ale i tapetou. Je proto důležité častěji uklízet, aby švábi neměli přístup k této formě potravy. Klidně vytírejte a vysávejte denně, vynášejte denně koš a zkrátka zvyšte frekvenci svého úklidu. Nezapomeňte ale, že je to spíše prevence a rozhodně se vám nepodaří díky častému a důkladnému úklidu šváby vyhubit. Na to budete potřebovat odbornou deratizaci švábů.

TIP: Máte podezření na švába v bytě? Zkuste nastražit past na šváby. Na takzvané požerové nástrahy se švábi většinou chytí.

Co dělat, když šváby odhalíte?

Jakmile chytíte švába nebo najdete trus švába, není prostor na nic čekat. Pravděpodobně totiž není jediný, a dost možná to byla právě samička, která nakladla vajíčka – těch může být až 30. Proto nás ihned kontaktujte a my provedeme profesionální a důkladné hubení švábů. Přijedeme ZDARMA, zaplatíte pouze za samotnou likvidaci švábů v domácnosti, a to pouze jednou. Pokud bude potřeba více výjezdů, platíme je my. Cenu budete znát předem.