Rus domácí představuje zdravotní riziko, je potřeba ho rychle vyhubit

Rus domácí je nebezpečný, protože přenáší patogenní zárodky a způsobuje alergie. Ukážeme vám, jak ho odhalit. ✅ Profesionální hubení rusa domácího. ✅

Žít v domácnosti se švábem rusem domácím není nic příjemného. Je to nejčastější šváb, který se v domácnostech objevuje. Přestože na rozdíl od štěnice domácí své hostitele nekouše a nesaje jim krev, pochutnává si naopak na potravinách, které znehodnocuje – a pokud je nemá, nepohrdne ani papírem nebo třeba kůží a oblečením. Navíc způsobuje silné alergie. Domů si ho můžete přinést třeba v zavazadle z dovolené. Někdy ale přijede jako nezvaný host v kartonu vaší zásilky.

Rus domácí, nejčastěji se vyskytující šváb v domácnosti

Rus domácí (Blattella germanica) se řadí mezi velmi odolný hmyz patřící do řádu švábů. Je větší než například šváb hnědopruhý, který je také poměrně rozšířen v domácnostech. Rus je poměrně velký brouk, jeho tělo má 11 až 15 mm. Má velkou výhodu, že se opravdu snadno přizpůsobí změnám podmínek, proto je těžké rusa domácího zlikvidovat. Zpravidla se živí odpadky, ale jakmile se přemnoží, najdete ho téměř všude po bytě. Rus domácí se množí velmi rychle, podobně jako každý hmyz.  Kokony samičky obsahují až 30 vajíček. Během života se zvládne rozmnožit průměrně 7krát, takže jedna samička může naklást okolo 210 vajíček. Právě díky tomu se rusi v domácnosti přemnoží opravdu snadno.

Rus domácí se někdy také nazývá rus obecný, nejspíš záměnou části názvu se švábem obecným, případně švábem hnědopruhým. Laici si většinou pletou i švába obecného a rusa, ve většině případů nejde o švába v domácnosti, ale právě o rusa domácího.

Brouk podobný švábu

Často se setkáváme s tím, že nám lidé posílají fotky brouka podobného švábu. Z naší zkušenosti už víme, že se většinou jedná o švába rusa domácího. Švábů je mnoho druhů a lidé často rusa domácího neznají, nevědí ani, že se jedná o druh švába. Pokud doma objevíte brouka podobného švábu, na 90 % se jedná o švába, proto je na místě deratizace švábů, než se šváb rozmnoží. 

Hubení rusa domácího

Jakmile zjistíte, že máte v domácnosti rusa domácího, nezbývá než volat profesionály. Hubení svépomocí je drahé, neúčinné a opravdu velmi zdlouhavé. Rusi jsou stejně jako jiní švábovití velmi odolní a přizpůsobiví, snadno by si mohli na volně prodejné přípravky zvyknout. Navíc by pravděpodobně došlo k rozšíření do okolí. Je proto důležité, aby zásah prováděl odborník. Likvidace rusů může být účinná jen za pomocí profesionálních insekticidů, často v kombinaci s gelovými pastmi (požerové nástrahy), které šváb sežere a následně uhyne.