Štěnice domácí (Cimex lectularius): velikost a vzhled

Štěnice v domácnosti jsou často velký problém. Podívejte se, jaká je velikost štěnice a jak štěnice vypadá? ⭐ Odborné a diskrétní hubení štěnic se zárukou.

Štěnice jsou nepříjemným parazitem. Mají tu výhodu, že jsou opravdu malé a nenápadné, proto je často neodhalíme dřív, než dojde k jejich přemnožení. Abychom dokázali štěnice včas vyhubit, je důležité je poznat. Podívejte se, jak štěnice vypadá, jaká je její velikost a vzhled. Jedině tak štěnici bezpečně poznáte.

Kde se štěnice vzaly?

Štěnice domácí (někdy nazývaná také jako štěnice postelová) pochází původně z tropických oblastí, avšak díky migraci lidí se rozšířily prakticky po celém světě. Známá byla například už ve starověkém Egyptě. Během staletí se štěnice dokonale přizpůsobily životu v lidských obydlích a staly se opakujícím se problémem. Nicméně v moderní době se proti štěnicím daří bojovat díky profesionálním postřikům na hubení štěnic, které jsou mimořádně účinné.

Velikost štěnice

Jak je velká štěnice? Velikost štěnice domácí se počítá v milimetrech, jen velmi ojediněle dosáhne štěnice velikosti alespoň jednoho centimetru. Samozřejmě se velikost odvíjí od vývojového stádia, kterých je 5. Dospělá štěnice je velká od 3 mm do 8,5 mm, samice jsou obecně zhruba o jeden milimetr větší než samci. Jsou tedy opravdu malé, i proto je těžké je odhalit, dokud nedojde k zamoření domácnos

Velikost štěnic může být ovlivněna také tím, zda se nedávno nasytili krví, tu sají samice i samci. Podívejte se, jak vypadá takové poštípání od štěnice

Jak vypadá štěnice?

Štěnice domácí (Cimex lectularius) je malý bezkřídlý hmyz s velmi plochým a oválným tělem, na kterém mají tři páry nohou. Štěnice jsou různě zbarveny a mají různé odstíny, proto se při rozpoznávání štěnic není možné zcela řídit odstínem – ten je zpravidla od žlutohnědého až do červenohnědého a může se měnit v průběhu vývoje štěnice, případně zbarvení záleží i na tom, zda se nedávno nenasytila krví – pak je výrazně tmavší.

Jak vypadá štípanec od štěnice?

Mnoho lidí si myslí, že štípnutí od štěnice bezpečně poznají, ale není to tak snadné. Mnoho z nich si plete kousnutí od štěnice například s kousnutím od komára. Velmi často si nejsou jisti ani lékaři. Štípanec od štěnice může připomínat i nespecifikovatelnou vyrážku. Zároveň je důležité vědět, že každý na štípanec od štěnice reaguje jinak, proto ani samotné štípnutí není vždy stejné. Jaké jsou charakteristické rysy štípance od štěnice?

  • Malé nepravidelné pupínky o velikosti 1 až 3 mm
  • Většinou jsou štípance blízko sebe (štěnice s oblibou saje 3krát, proto můžete vidět 3 štípance u sebe
  • Mohou mít viditelnou tmavší tečku uprostřed (místo, kde štěnice štípla)
  • Štípnutí od štěnice většinou dost svědí (to se ale nemusí projevit u každého)

Jak najít štěnice?

Štěnice jsou malé a není snadné je najít, zejména, když nevíte, kde hledat. Pokud máte doma podezření na štěnice a nevíte, jak najít štěnice, poradíme vám. Důležité je hledat tam, kde spíte, tedy například v posteli a jejím okolí, případně v sedací soupravě. Štěnice se zdržují blízko potravy a sají zejména, když je klid (zpravidla, když spíte). Prohledejte tak pečlivě nejen postel nebo sedačku, ale i nábytek okolo.

Poradíme vám, jak najít štěnice v posteli, v oblečení a všude tam, kde se vyskytují. Čtěte pozorně a budete vědět, jak najít štěnice. 

Nevíte si rady?

Máte podezření na štěnice, ale přesto je nemůžete odhalit? Konzultujte svou situaci s profesionály. Pošlete nám například foto vašeho poštípání od štěnice a my ho odborně posoudíme a řekneme vám, zda může jít o štěnice. Zavolejte nám, rádi vám pomůžeme a štěnice profesionálně vyhubíme se zárukou.