Jak se zbavit švábů v bytě? Určitě ne svépomocí, volejte odborníky

Nevíte, jak se zbavit švábů v bytě? ✅ Nezkoušejte to svépomocí, volně prodejné přípravky na hubení švábů nefungují. Účinná je odborná deratizace švábů. ✅

Švábi nejsou dobrými společníky. Aktivní jsou především v noci, ale nezřídka na ně můžete narazit přes den, například ve skříňce, kde se skrývají – mají rádi tmu a klid. Za potravou vylézají především v noci. Jsou velmi odolní, proto není snadné je vyhubit. Věděli jste například, že šváb přežije až 300krát větší radioaktivní záření než člověk? Kromě toho se lehce přizpůsobí změnám podmínek. Domů se šváb dostane nepozorovaně například z dovolené, nebo klidně v kartonu zásilky.

Nejčastější šváb, kterého můžete v domácnosti potkat je rus domácí. Velmi rychle se množí a snadno se přizpůsobí okolním podmínkám. Je odolný stejně jako ostatní švábi.

Švábi se k vám dostanou snadno

Švábi jsou poměrně vynalézaví a expanzivní. Dostanou se k vám téměř každou možnou skulinou. Hlavně v panelových domech jsou velkým problémem stoupačky. Do domu si je ale můžete přivést také z dovolené. Potom se u vás velmi rychle zabydlí všude tam, kde je teplo, tma a vlhko. Mají rádi prostor za sporákem a za lednicí, případně blízko topení. Nejčastěji je můžete potkat právě v kuchyni, případně pak v koupelně.

Odhalit šváby v bytě není snadné. Ze začátku můžete pozorovat několik signálů. Jako první můžete objevit jejich trus – jsou to malé černé tečky. Případně potom svlečky po líhnutí dalších švábů, těla mrtvých švábů, nebo kousky jejich těl, protože švábi klidně sežerou mrtvého švába. To jsou první alarmující signály. Jakmile se přemnoží, můžete ucítit typický nepříjemný zápach. Ten značí opravdu alarmující přemnožení a měli byste ihned volat deratizátora.

Jak se zbavit švábů? Pomůže jedině odborná deratizace švábů

Jakékoli volně prodejné prostředky na hubení švábů nemusíte ani zkoušet, protože nepomáhají. Naopak šváby ještě více rozeženou po domácnosti, případně také do okolních bytů. Vyhubit šváby je potom obtížnější a nákladnější. Rychlá deratizace švábů (správně spíše dezinsekce) je klíčová k úspěšné likvidaci švábů. Vždy se pokládají požerové pasti v podobě gelu a většinou se používá také hubící postřik na šváby, ale není to vždy podmínkou, záleží na konkrétní situaci.

Hubení švábů není snadné, proto ho vždy svěřte do rukou odborníků. Nejen, že vědí, jaké přípravky použít, ale mají také postřiky mnohem účinnější, než jsou volně prodejné. Stejně tak ví, kde se mohou švábi vyskytovat, díky tomu je hubení švábů úspěšnější. Kromě toho ani manipulaci se švábi a přípravky proti nim nedoporučujeme, protože švábi sami o sobě jsou přenašeči různých choroboplodných zárodků a je dobré styk s nimi minimalizovat.