Štěnice v domácnosti: jak se dostanou do bytu a jak je najít?

Štěnice v domácnosti jsou častým problémem. Podívejte se, jak se dostanou štěnice do bytu a jak je najít? ⭐ Odteď už se před vámi štěnice neskryjí.

Štěnice domácí (Cimex lectularius) je malý parazit, který se živí krví lidí. Možná jste ale netušili, že štěnice mohou sát krev také z jiných savců, nejčastěji ze psů, koček, ale třeba i hospodářských zvířat. Jejich přítomnost v domácnosti je nepříjemná a může s sebou přinášet zdravotní rizika. Víte, jak se dostanou štěnice do bytu? Je to jednoduché.

Jak se štěnice dostávají do bytu?

Možná jste někdy přemýšleli nad tím, jak se dostanou štěnice do bytu. Je to snazší, než si myslíte. Stačí, abyste se ubytovali někde, kde jsou štěnice a můžete si je domů přivézt z dovolené – přitom to ani nepostřehnete. Štěnice domácí jsou nenápadní paraziti, které nejčastěji odhalíte až ve chvíli, kdy se přemnoží. Kde se tedy berou štěnice?

  • Cestování – velmi častým způsobem, jak se dostanou štěnice do bytu, je cestování. Stačí se ubytovat v hotelu, kde jsou štěnice, a snadno si je přivezete domů v zavazadle, v oblečení nebo jiných osobních věcech. Štěnice v hotelu sice nejsou na denním pořádku, ale měli byste být vždy obezřetní. 
  • Nákupy z druhé ruky – nábytek z druhé ruky představuje velké riziko štěnic. Štěnice domácí se v nábytku velmi rády ukrývají, zejména v rámu postele, pohovky, ale také v nábytku z ložnice. Právě v ložnici se většinou nejčastěji vyskytují, protože to mají blízko potravy. Důkladně si proto nábytek z druhé ruky prohlédněte. 
  • Sousedé – zejména štěnice v paneláku představují velký problém, protože se mohou přemisťovat do dalších bytů. Většinou je pak na místě hubit štěnice (i preventivně) ve všech bytech i společných prostorech. Zbavit se štěnic v paneláku je složitější než v rodinném domě. 
  • Návštěvy – může se stát, že pokud má někdo z vašich přátel doma štěnice, a nemusí o tom vůbec vědět, může je nevědomky přinést například v oblečení k vám do bytu. 
  • Zvířata – štěnice sice preferují lidskou krev, ale existují případy, kdy se přichytí na domácí zvířata a ty pak mohou štěnice přinést domů.

Jak najít štěnice v oblečení, v posteli a podobně?

Štěnice domácí je malý brouk, který se přes den skrývá, takže ho většinou neuvidíte. Teď už ale víte, kde se berou štěnice, proto můžete být na pozoru. Určitě se vyplatí čas od času preventivně zkontrolovat byt, zda na štěnice nenarazíte. Případně pak, pokud máte podezření na štěnice. Jakmile je začněte hledat, většinou na ně narazíte, pokud štěnice doma opravdu máte.

Pokud se ráno probudíte s červenými svědivými skvrnami, může to být příznak štěnic v domácnosti. Podívejte se, jak vypadá štípnutí od štěnice.

Začněte postelí

Velmi často se může stát, že zahlédnete černého brouka v posteli. Většinou se jedná o štěnici. Při podezření začněte kontrolou matrace, zejména švů a záhybů. Štěnice domácí se nejčastěji skrývají právě tam. Pokračujte kontrolou rámu postele a jeho spojů. Následně přejděte k ložnímu prádlu, opět kontrolujte zejména švy a záhyby. 

Zaměřte se na další nábytek v ložnici

Pokračujte kontrolou veškerého nábytku v ložnici. Štěnice se většinou doma sice schovávají právě v posteli a v jejím blízkém okolí do jednoho metru, ale mohou být také skryté v dalším nábytku ložnice. Zkontrolujte opět rámy a spoje komod, skříní a dalšího nábytku. Nevynechejte obrazy – štěnice se velmi často rády schovávají právě za obrazy na zdi.

Nevynechte sedací soupravu

Odpočíváte často na sedačce, nebo na ní rovnou spíte? Pak důkladně zkontrolujte i sedačku. Prohlédněte si rám postele a matrace, nevynechte žádné záhyby a švy, stejně jako u postele. Pokud máte rozkládací sedačku, při ohledání ji celou rozložte, abyste se opravdu dostali všude. Nezapomeňte ani na nejbližší okolí sedací soupravy.

Zkontrolujte oblečení

Dalším bodem vaší kontroly je oblečení. Pokud jsou štěnice v oblečení, je to problém, protože se potom těžko hledají. Výhodou ale je, že takové oblečení většinou nemusíte nutně vyhodit a je možné pak štěnice vyhubit. Teoreticky můžete zkusit i vyhubit štěnice v oblečení mrazem. Vždy ale budete potřebovat také profesionální dezinsekci štěnic

Fyzické stopy a zápach

Štěnice se doma projevují také typickým zápachem nebo třeba fyzickými stopami. To ale většinou nastává až ve chvíli, kdy jsou štěnice doma silně přemnoženy. Infikované oblasti přemnožení štěnic mohou zapáchat charakteristickým sladkým zápachem a můžete v nich nacházet černé tečky (trus štěnic), případně průhledné malé svlečky štěnic a teoreticky i mrtvé štěnice.

Hledejte v noci a ve tmě

Štěnice jsou obecně nejaktivnější v noci. Na druhou stranu, pokud máte jiný režim a spíte během dne po noční, mohou mít štěnice režim jako vy.  Štěnice mají rády klid a tmu (případně šero). Pokud máte stále podezření na štěnice, ale nemůžete je najít, zkuste si na ně počíhat a přichytit je při činu. Chvíli po tom, kdy ležíte ve tmě v posteli, zapněte rychle světlo a sledujte pohyb na posteli a okolo postele. Štěnice po rozsvícení budou chtít rychle zalézt zpět do svých skrýší.

Jak na štěnice v bytě?

Štěnice domácí může být skutečným problémem mnoha domácností. Pokud doma štěnice objevíte, je důležité vědět, že se nevyplatí je hubit svépomocí různými spreji a jinými přípravky. Většinou tak štěnice ještě více rozeženete po bytě nebo dokonce do jiných bytů, pokud jsou štěnice v paneláku. Doporučujeme vždy volat profesionály, kteří vyhubí štěnice se zárukou.